I fjol överraskade Rolf och Lena mig med att de kom till fastlandet med husvagnen i juli, vi körde sedan tillsammans till Mariefred och campade några dagar, geocachare och tittade på den vackra lilla staden.
Vi tyckte alla tre det var så lyckat, så vi ville försöka samma sak i år, nu med lite bettre planering. Så i maj började vi prata om att hitta en lämplig plats inte så långt från Nynäshamn, max runt 15 mil. Vi tittade på Eskilstuna, men den plats de hade vid Mälaren verkade vara drabbat av en konflikt mellan kommunen och ägaren, så det var osäkert. Efter visst funderande fram och åter fastnade vi för Farstanäs Camping söder om Järna och Södertälje. Enligt hemsidan såg det bra ut, jag hade sett campingen för flera år sedan då Lasse och Eva bodde i Järna som nygifta. Så vi bokade två platser från 2-6 juli, fick bekräftelse den 27 maj med en prisuppgift på 1600:- per plats inkl EL, incheckning från 14.00 avresa 12.00.
Med tanke på att det var så många år sedan jag hade sett platsen, borde jag kanske ha kört förbi och kollat hur det egentligen såg ut en av de gångar jag var i Södertälje för att förnya mitt pass, men vi litade på informationen från hemsidan, det borde vi inte ha gjort.
Rolf och Lena kom med en tidig morgonfärja den 2 juli, så de passade på att vila ett par timmar innan vi skulle ge oss iväg, även att få lite lunch/fika så vi kom iväg från Nynäshamn strax efter 12.00, det är ju inte så långt till Järna, bara drygt 6 mil.
Vi var framme vid Farstanäs kl 13.45, vi var mycket förvånade över två saker: För det första var receptionen obemannad och det fanns ett anslag att den först öppnade 14.00, för det andra var campingplatsen i stort helt tom, jag tror det fanns max 10 enheter fördelade över en mycket stor camping med plats för minst 100 enheter. Mitt i semestern vad hade hänt?
Förklaringen kom när vi checkade in: Vi fick reda på att det enbart fanns ett servicehus, precis nedanför receptionen, att det enbart fanns en dricksvatten kran och att den satt i servicehuset, att på södra ändan av campingen ovanför badstranden fanns det endast bajamajor och inget dricksvatten. Å den andra sidan kunde vi placera husvagnarna i stort som vi ville, så vi parkerade som ni ser på bilden med markiserna mot varandra, lite trevligare när man campar tillsammans. Det var inte heller något problem att köra senare än 12.00 på lördagen. Det passade oss bra då Rolf och Lena skulle med en sen färja åter till Gotland, så vi avtalte att checka ut kl. 18.00.
Under de 4 dagar vi fans där var det i stor inte en enda som låg där mer än en, på sin höjd 2 nätter. Det borde ha fått Södertälje kommun som äger och driver platsen att fundera lite, men det gör det inte. 400:-/dygn är den definitivt inte värt som det ser ut i dag.
När vi hade fått parkerat och kopplat el, satt upp markiserna och plockat ut bord och stolar var det dags för lite fika.
Efter fikat blev det lite snack om vad vi skulle göra nästa dag, titta på kartor och på geocaching appen i telefoner och plattor. Sedan gick vi på lite geocaching jakt, det fanns två ganska nära campingen så dem skulle vi hitta. De hittades snabbt och kunde loggas.
När vi kom tillbaka efter det började det bli dags för lite mat, det skulle bli hamburgare. Rolf och Lena har en gasolgrill som kan kopplas till ett gasol uttag i deras gasolkoffert, så den plockades fram och tändes, när den var varm las hamburgarna på och vi kunde äta runt 19.00 – 20.00. Något senare fika och sedan kojade vi väl vid 23.00. Vi var ju alla tre lite trötta då vi hade varit uppe tidigt, Rolf och Lena redan vid 04.00 för att hinna med färjan, jag kunde som längre till 07.00 men tidigt var det i alla fall.
Vi hade bestämd att vi nästa dag skulle till Ytterjärna och Antroposofernas anläggning där, så efter lunch stack vi iväg. Dumt nog hade vi inte tagit fika med, vädret så lite tveksamt ut men höll sig torrt. det första vi skulle ta var en s.k. äventyrs cache, det vill säga en cache där man skall besöka ett antal ställen och svara på en fråga, när man sedan kommer till slutet får man koordinaterna till en bonus cache. Oftast är det en promenad till 5 olika ställen som kan klaras av på mellan en halv- till en hel timme, så även här. Vi kom på en mycket trevlig tur runt i parken. Första stopp var Bruno Liljefors hus och ateljé, han köpte runt sekelskiftet en bit mark och byggde en bostad samt ateljé.
Där skulle vi titta speciellt på en skulptur som stod på terrassen.
Men i stället för en massa text vill jag visa en kavalkad av de miljöer vi passerade på vår vandring, texten finns så under varje bild.
Med kulturhuset var promenaden slut och vi hade fått sett en stor del av Ytterjärna blomsterpark som den kallas. Vädret höll sig torrt under turen. Nu skulle vi bara hitta bonusen. Här blev det fel, Rolf och jag missförstod varandra, så vi la båda felaktiga koordinater in i våra respektive GPS:ar, som vi sökte och som vi stack oss på en rosenbuske. Slutligen fick vi ge upp. Jag skickade ett mail till de som hade gjort serien för att kolla om vi hade lyckats göra något tokigt. Fick snabbt svar och så upptäckte vi felet, jag hade hört fel på en siffra som jag hade antecknat sedan hade Rolf gått på min anteckning och felet var ett faktum. När det blev rättat hittades den snabbt nästa dag.
Vi hade som sagt inte tagit fika med, så efter vår promenad satte vi kursen hem till campingen för fika. Efter fikat körde vi till Järna för att handla lite vi hade glömd.
Efter en trevlig middag, i dag var det inte grill, kom det regn som hade hängd över oss till och från hela dagen, en ordentlig skur blev det så vi båda fick tömma vatten av markiserna. Senare på kvällen när vi fikade bestämde vi var vi skulle köra dagen efter, det blev Järna. Även där fanns en äventyrs cache som skulle visa det gamla Järna. Nu kom vi ihåg fika, vi funderade lite på var vi skulle parkera, vi bestämde oss för kyrkan eftersom det där fanns en virtuell cache, man skall ta en bild på en runsten tillsammans med en själv och en skylt med geocaching namn och datum. Där fick vi stå i 3 timmar, det fanns även en park där vi kunde sitta och fika när vi kom så långt.
Sedan var det till att promenera till 5 olika platser i Järna, de var inte alla lika intressante, delvis för att man höll på med lite nybygge på en av dem, men det var roligt att se den delen av Järna och få lite ny information.
Vi började vid Järna station, från början var det ju en vanlig station på Södra Stambanan med godsmagasin och mycket annat, i dag är det enbart pendeltågen som stannar, fjärrtågen kör förbi utan stopp.
Vi fortsatte vår färd genom Järna, nu skulle vi över på andra sidan av järnvägen, där fanns den gamla skridsko fabriken, i dag skola, ju det har funnits en fabrik för skridskor i Järna under många år.
Vi fortsatte vår färd nu tillbaka mot centrum igen, men först skulle vi stoppa vid en gatukorsning för att titta på ett par hus.
Vi hade efterhand kommit runt i Järna och sett delar av byn jag i alla fall inte hade sett förut, trots att jag ju var där några gångar medan Lasse och Eva bodde där.
Nu var det lagom med fika så tillbaka vid bilen tog vi fikakorgen ut och placerade oss i parken för att fika. Vi satte oss under ett stort träd då det droppade lätt.
Efter fikat skulle vi ta lite vanliga geocache, den ena av dem var en riktig pers att ta, och så hittade vi den inte ens. Det visade sig att den inte hade hittats på flera år.
Nå det var inte bara misslyckande, vi hittade en som inte skulle finnas vid vattentornet och vi hittade en på en ganska rolig väg, ”alternativa vägen”, enligt beskrivningen används den vägen främst, när man har varit och festat och skall hem utan att riskera bli stoppat av Polisen. Undrar om det inte är en skröna.
Järna kan även stoltsera med att ha en laxtrappa, och naturligtvis ligger det en geocache där. Laxtrappan ligger delvis under järnvägsbron så det är lite lågt i tak så att säga. Vad värre är att det är dålig GPS mottagning under bron, så man får gå på vad andra har skrivit. Rolf var den som fick syn på den på en balk under bron. För mig var det en nyhet, jag har aldrig sett en laxtrappa förut.
Redan var sista hela dag på Farstanäs Camping, det var ju fortfarande ett antal ställen av de planerade vi inte hade besökt. Delvis för att vädret var minst sagt skiftande, ena ögonblicket skinnade solen, nästa ögonblicket vräkte regnet ner, så tur är var de flesta kraftiga regnskurar antingen på kvällen/natten eller också mycket korta medan vi satt i bilen på väg från den ena cache till den andra. Men fredag tecknade till att bli ganska fin, så vi beslutade att först köra till Saltå och ta ett par cacher där, sedan till Hölö och göra samma sak. I Hölö var vi 2013 med om ett event som heter FAD (Fumble after dark) där tanken är att man skall geocacha på kvällen i ficklampans sken. Nu skulle vi geocacha i dagsljus.
I Saltå fanns en äventyrscache, vi skulle besöka 5 olika platser och slutligen få koordinaterna till en bonus. Så vi parkerade vid Saltå Kvarn och gick igång, d.v.s först skulle vi en liten tur på andra sidan E 4an för att hitta en traditionell cache som låg där. Det gick snabbt, sedan var det igång med äventyret: Det blev lite gående fram och åter, den började vid butiken, sedan skulle man gå till kvarnen och tillbaka till området vid butiken igen, så det var inte så långa sträckor men lite fram och åter.
Nästa stopp var en särpräglat kyrka ”Kristofferuskyrkan” från 1996, det är trossamfundet ”kristussamfundet” som har byggd den. Ett trossamfund med viss koppling till Antroposof rörelsen.
Det rinner även en å förbi Saltå och över en å skall det naturligtvis finnas en bro eller två, i Saltå finns en bra som brinner tankerna på den franska konstnären Calude Monéts målning av en japansk bro.
Efter att ha hittat alla de 5 stationer var det dags att hitta slutet, här mötte vi en hiskelig drake, men den var på gott humör så den sprutade inte varken eld eller vatten.
Innan vi körde från Saltå skulle vi naturligtvis ha lite gott från butiken vid kvarnen, jag ville ha fullkorna mannagryn, det har de haft men har inte mer, så jag fick nöja mig med en ostbrioche till frukosten lördag morgon. Lena köpte lite fikabröd och en flute till senare användning, sedan bar det iväg till Hölö. Där parkerade vi vid skolan, samma ställe där eventet hade varit 2013. först skulle vi samla ihop en passande aptit till fikat, så vi gick på skogspromenad och loggade en geocache, sedan tillbaka till parkeringen. Lagom tills vi kom började det småregna, men det var inget problem, precis bredvid fanns ett litet lusthus eller liknande med tak över, där kunde vi sitta och fika, njuta av de goda kanelbullarna från Saltå Kvarn och det medhavda the och kaffe. Även i Hölö fanns en äventyrscache för att visa det historiska Hölö, det blev en promenad från stationen längs Centralvägen och tillbaka igen. Ja någon station finns inte längre i Hölö, inte ens pendeltågen passerar, men det har funnits och det finns fortfarande vissa spår från den tiden. Efter att vi hade loggat bonus cachen och lite annat var det tid att hitta en butik, vi hittade en liten konsum butik där man verkligen har klämd det mesta in på lite yta, det var nästan en hel labyrint att komma runt. Men vi lyckades att hitta det vi ville ha, sedan hem till Farstanäs.
En trevlig kväll med grill och ett glas vin till maten var ingen dum avslutning på den dagen.
Lördag skulle vi ju resa hem, då Rolf och Lena först skulle med färjan kl. 22 hade vi fått lov att stanna till 18.00. Efter lunch beslöt vi oss för att köra till Ytterjärna igen, det fanns ett par cachar vi inte hade loggat. Som sagt så gjort, vi hade gjort det mesta klart i husvagnarna innan vi körde så det inte skulle bli för stressigt.
Vi gick igen en tur i Ytterjärna blomsterpark och var förbi Ytterjärna kyrka, den ville jag gärna ha sett, men det skulle vara bröllop så det gick inte. Fikat tog vi på en utsiktsplats precis bredvid kyrkan, så bilden från den får bli sista bilden från turen.
Väl hemma igen packade vi snabbt det sista, kopplade husvagnarna och stack iväg. när vi kom in till Södertälje gjorde jag ett fel, jag missade ett sväng så vi fick vända längre fram för att komma tillbaka på rätt väg igen, det resulterade i att det blev lite väl stressigt när vi kom hem till Nynäshamn. Rolf och Lena skulle ju ha lite att äta innan de skulle med färjan, jag skulle ha parkerat husvagnen men det gick.
Vi hade 4 härliga dagar med många utflykter och se nytt, geocachade gjorde vi, det blev i genomsnitt 8 stycken per dag plus äventyrscacharna, så det var inte så illa för ett gäng pensionärer.