Året 2023 augusti till december

Resan till Gotland

I augusti reste Corina och jag med husvagnen till Gotland, vi tog en sen färja, det var billigast, och väl i land i Visby satte vi kursen mot Hellvi. Vi hade i förväg avtalat med Rolf och Lena hur vi skulle göra när vi kom fram, sedan kunde vi nästa dag med gemensamma ansträngningar flytta husvagnen in på plats där den skulle stå medan vi var där. Det gick bra, sedan sätta förtältet upp, sätta möbler i förtältet, koppla ström till husvagnen så kylskåpet kunde köra på EL och jag kunde se på TV samt ladda telefon, batterier till GPS och dator.

Vår plats denna sommar, där vi brukar stå skall det byggas växthus, men denna plats är det inte heller några fel på, vi trivdes båda två.

Men någon undrar förstås varför Corina och jag reser till Gotland i augusti när sommaren går mot sitt slut. Det finns två orsaker till det, för det första fyller Rolf år i augusti och det vill vi gärna fira, för det andra är den värsta turistinvasion över och det betyder att det är mindre överbefolkat, inga långa köer till Fårö färjan och lättare att se sevärdheter och natur. Ju jag vet vi också är turister, men vi känner oss icke som det, jag har trots allt bott på Gotland i mer än 20 år, även om det efterhand är länge sedan.

Såväl Corina som jag njuter att vara på Gotland, Corina kan gå lös på tomten och när vi går promenad, men hon är lite rädd för korna som går i hagarna, nå det är ju också en fördel, så behöver jag inte vara nervös för att hon skall ge sig på att jaga dem.

När vi är på Gotland blir det mycket geocachande, Rolf och Lena var ju de som en gång i tiden satte Lotte och mig igång med att geocacha. Rolf och Lena har naturligtvis loggat de flesta cachar på Gotland, men det lyckades oss att hitta några som de inte hade loggat än.

En dag körde vi till Fårö för att geocacha, det fanns några vid Norrgatt som Rolf och Lena inte hade loggat än, så där började vi vår tur. Sedan blev det väl en 10 – 15 cachar avbrutit av fika och avslutat av middag på en högst märklig krog ”Kutens Bensin”. Det ser ut som en bilskrot och trädgårdsmöblerna har definitivt känd bättre dagar, men maten är det inget fel på och priserna är humana.

Mitt i Norrgatt ligger det en liten holme med en fyr, det hade jag ingen aning om, men nu vet jag. Lena är visst igång med att fota något.

Det är en bra bit att promenera från parkeringen, men det tyckte speciellt Corina om, det var ju många nya luktar att pröva. Väl ute vid de yttersta raukarna hade vi tur att en segelbåt passerade tät under land på väg in till Fårösund.

Raukområdet var helt okänd för mig, trots de många år vi har bott på Gotland. Nå här är båten på vägen in.

Någon hade även skapat ett litet konstverk på stranden, faksisk inte alls så dumt tycker jag.

Vem som har gjort det vat jag inte men jag tycker det är fint.

Men det var ju inte så att vi alltid var tillsammans, Rolf, Lena och jag, ibland tog jeg på egna turer antingen för att logga cachar de redan hade loggat, eller för att de var upptagna av annat, eller det var något jag ville se de inte var så intresserade av.

Då vi bodde på Gotland var jag ganska ofta ute vid en fågelsjö som heter ”Storsund” i närheten av Gothem, det brokar vara tranor och andra intressante fåglar att titta på. Ja medan det gamla fågeltorn fanns övernattade jag i det en gång för att fota på morgonen. Numera går det inte då det bara är en plattform överst och inte ett hus som det var innan. Men det är annat som har ändrats: Det har för några år sedan byggds en spång från en parkering ut till tornet så man slipper gå genom skogen. Tyvärr visade det sig att man nog har byggd spången, men man har inte underhållit den, så det var varningar för att den sina ställen var ganska osäker att gå på, eller rättare man skulle se sig för då några plankor var lösa. Corina och jag körde till Storsund en dag och gick ut till fågeltornet, Corina ville inte med helt upp, så jag satte henne på halva vägen. Tyvärr var det inte många fåglar att se, lite svanor men inte mycket annat. Däremot var det lite intressanta träd att se på vägen till och från.

Det är konstigt som tallarna kan vrida sig, som till exempel denna.

I år var vädret lite ostabilt i augusti, nu kom mycket av det regn bönderna gärna hade sett betydligt tidigare på sommaren, men Rolf och Lenas svärson Peter kunde få skörden i hus medan det var torrt. Det var ju inte så att det regnade varje dag, men många dagar började med moln och stänk för att sedan gå över till att bli hur fina som helst.

Rolf skulle ju firas, den väsentliga orsaken till att jag åker till Gotland i augusti, han blev 71 i år, så det var inte lika stort kalas som i fjol men mycket trevligt med barn och barnbarn, Lenas bror och syster med hennes make. God mat och trevlig samvaro för oss alla.

Var jag då inte alls i Visby när jag nu var på Gotland? Ju visst var jag det, till på köpet under Medeltidsveckan, en vecka jag inte har besökt sedan slutet på -80 talet. Det var så att jag hade tagit några bilder på en av de första medeltidsveckorna, i år var det jubileum och man hade frågat om man kunde använda dessa bilder i ett bildspel man skulle visa. Det fick man så jag ville in och se hur det blev.

I den lilla byggnaden på vänster bild körde man bildspelet, på högra bilden undrar Corina och jag över några ”medeltids människor” utanför Söderport.

Som jag skrev innan var det inte alla dagar Rolf och Lena var med ute att geocacha, de har ju naturligtvis loggat de flesta cachar på Gotland. De hade ju även annat att göra än att hålla mig med sällskap. Så ibland körde Corina och jag ensamma ut, bl.a. var vi en dag på Fårö för att logga några cachar som Rolf och Lena hade klarat av sedan länge.

Den första var vid ett litet fiskeläge som syns på bilden nedan.

Först loggade vi en vid ett litet fiskeläge jag inte visste om fanns, bryggan var lite trasig, men det gick att gå på den.

Sedan körde vi upp på norra Fårö och loggade två stycken, båda var en rejäl lång promenad delvis i sand, ja en av dem ligger i den stora flygsands dyna ”Ullahau” som ligger på norra Fårö

På vänster bilden sitter Corina och undrar över varför husse ständigt skall fotografera. På den höger lite rötter från Ullahau

En av dagarna körde Corina och jag en tur till Lergrav och Furilden, jag hade en idé om att jag ville ha lite bilder från dessa två platserna. Lergrav är ju speciellt med sitt rauk område och Furilden för att det har varit kalkproduktion på ön, så det är såväl kalkbrott som rester av fabrik och utskeppnings hamn.

Nog ett av de mest fotograferade objekt på Gotland: Lergravs porten med fiskeläget i bakgrunden.

Som sagt jag fortsatte från Lergrav till Furilden, det är inte så långt ifrån. Ön har haft en kalkindustri, sedan blev det försöksanläggning för Bofors sprängmedel och avspärrat för allmänheten. Bofors har fortfarande en semesteranläggning på ön. Nu finns ruiner från kalkindustrin och den har varit flitigt använd i olika film- och TV serier. Nedan en bild av fabriksruinen till vänster och från ett av kalkbrotten till höger.

Kalken skulle ju bort från ön, och det gick med skepp så det finns en kran och brygga. Bryggan och kranen var tät besatt med fåglar, företrädesvis skarv.

Nu har skarvar och andra fåglar tagit över brygga och kran.

Det blev naturligtvis många turer runt på Gotland antingen bara Corina och jag eller tillsammans med Rolf och Lena.

En av dagarna vill vi köra ned runt Östergarn och Kräklingbo, Det fanns ett par geocacher Rolf hade lagt ut han ville arkivera, då han tyckte det var för långt att köra för att underhålla dem, det fanns även lite inga av oss hade loggat innan.

En av de första var vid denna gamla vattenkvarn, jag tror jag fotograferade den första gången någon gång i mitten på -80 talet, då var den i två våningar och man kunde gå upp på övervåningen, nu är det väl bara en fråga om tid innan den raser ihop helt till en hög med kalksten.

Den gamla vattenkvarnen i Kräklingbo,. Den hade något så avancerat som en vattenturbin och inget skovelhjul.

Men vi fortsatte vår resa längre ned mot Östergarn, på vägen skulle vi även hitta en geocache i ett änge, där låg en gammal ek som hade ramlat i en storm.

Den gamla eken är ganska imponerande även om det bara är en liten del av trädet som ligger på marken.

Vi hade en trevlig eftermiddag med att gå runt och leta gömmor , vi hittade även en fin plats att fika, och det är viktigt när man är på tur.

En av de geocache vi loggade var en flera stegs där man skulle hitta en minnessten. Minnesstenen var uppsatt under kriget då en ung militär minröjare och en lokal bonde skulle desarmera en ilandfluten mina. Det gick katastrofalt illa, båda blev dräpta då minen exploderade. Till minne av det finns en minnessten och en multi geocache.

Här står Rolf och Lena och räknar fram koordinaterna till slutgömman.

Frånsett det tragiska var det en mycket trevlig tur den eftermiddag.

En av dagarna ville jag en tur till Slite och fotografera lite, det första ställe vi bodde på Gotland när familjen flyttade över i 1985 var ju Slite, där bodde vi tills eftersommaren 1987 då vi flyttade till Visby.

En liten kollage av bilder från kvarnudden i Slite

En av de sista dagarna Corina och jag var på Gotland körde vi ned i det gamla kalkbrottet som ligger på Sankt Olofs Holm, där var jag ju nere i februari, nu ville jag ha lite bilder från sommaren.

Här är ett par bilder från brottet, lite mera inbjudande kanske än de från i vintras?

Nästan överallt på Nora Gotland kan man se Cementa (eller Heidelberg Cement som det väl formellt heter i dag) och deras anläggning. Även från Sankt Olofs Holm syns den tydligt.

Det är svårt att missa Cementa i Slite, även från Sankt Olofs Holm

En av dagarna medan Corina och jag var på Gotland fick Rolf ett mail från personalklubben på hans gamla arbetsplats, det var en inbjudan till att besöka Veteranbåts Flottiljen på Gålö i september, för det första frågade han om jag hade lust att hänga med, det skulle kosta 500:- inklusive lunch, och för det andra om de kunde bo hos mig. Det var positivt svar på båda delarna.

En tur till Gålö och Årsta

Så en dag i september kom Rolf och Lena på besök, de kom på fredagen då vi skulle vara ute på Gålö ganska tidigt på lördagsförmiddagen. Det var en mycket intressant omgivning av kunniga guidar, Rolf och jag fick båda prova sitta i rorgängarens stol på en vedette båt.

Här sitter vi och lotsas vi styr båten under färd. Ju jag vet det är lite barnsligt men ibland får man vara det även som gamla gubbor.

Det var även intressant att se de gamla torpedbåtarna sol numera ligger på Gålö, en utveckling från de första små lätta till de senare med gasturbinmotor när det skulle gå riktigt snabbt.

En Vedettebåt vi var ombord i och en av de små motortorbedbåtarna.

Vi geocachade även lite efter avslutat besök på Veteranbåts Flotiljen, en på Gålö som ligger vid några jättegrytor, jag hade loggat den för något år sedan men aldrig brytt mig om att gå upp på berget och se dem, ibland kan det bli lite besvärligt med hund om det är lite svår gånget stig. Nu var Corina inte med.

Jättegrytorna på Gålö

Efter att ha varit på Gålö tog vi en sväng förbi Årsta Slott, det ligger ju inte så långt från och geocachare lite där.

Bla. besökte vi en gammal husgrund, ja det var väl inte så gammal men det enda som fanns var trappa och fundament, huset var borta. Sedan fanns det även ett renoveringsobjekt av obeständig härkomst.

Vad det är för märke får någon annan försöka lista ut, vi lyckades inte.

Sedan var det dags att sätta kursen hem mot Nynäshamn och få något mat. Dagen efter blev det lite lugnare, Rolf o Lena skulle ju med färjan hem till Gotland igen på kvällen.

Hösten och vinteren i Nynäshamn

I närheten av Nynäshamn, nå ja egentligen är det Ösmo om man skall vara helt korrekt, ligger det en fågelsjö som heter Östra Styren, där har jag tidigare kört ut många gångar och fotograferat, men de senare åren har det inte varit så ofta. Nu ville jag köra därute en dag då det var bra väder för att se dam jag kunde få syn på några fåglar. Det finns ett fint fågeltorn som Corina inte alls tycker om att gå upp i, men med övertalning går det.

Denna dag var det en del fåglar att titta på, bl.a en stor flock häger fanns det, så jag fick lite bilder på dem.

Häger flockan lyfte plötsligt och jag försökte fånga en bild på dem.

En av dagarna i höst tog Corina och jag även ut til Lövhagen för att promenera, det gör vi nu ganska ofta, men det är inte alltid jag har kamera med, nu hade jag och tog lite fotos av Corina samt Knappelskärs lagunen.

Corina på några av klipphällarna och lagunen vid Knappelskär.

Det närmar sig slutet på denna blogg, ja det närmar sig även slutet på året, i alla fall i blogg sammanhang, så jag vill avsluta med ett par bilder med snö.

Dessa döda träd står i en konstgjort sjö som ligger längst ute bredvid Alhagen, bredvid den gamla DECCA station.
Sjön är anlagt av hänsyn till sjöfågel jakt, så ibland bedrivs det jakt i området.

En av Corinas och mina andra populära promenader är ned genom skogen vid Nicksta, över Svedviks ängar och upp förbi Nynäs Gods. Där kan man finna denna gamla lada.

Den gamla ladan vid Nynäs Gods.

Ja det var så det året, när detta skrivs har vi passerat årsskiftet med 3 veckor och skriver 2024.

 

 

 

 

 

 

Året 2023 maj till juli

Jag fyllde 80

I maj månad hade jag en rund födelsedag, jag blev 80, i sig inte så imponerande i dag men i alla fall något som är lite speciellt, som alla runda födelsedagar. En dag där saknaden av Lotte blev lite extra påtaglig. Tyvärr ramlade det samman med Lasse och Evas silverbröllop, dålig planering för 25 år sedan, då tyckte vi det var roligt att de gifte sig på min födelsedag, nu ställde det till problem.

Nå helt utan firande blev jag nu inte, Lottes och mina goda vänner på Gotland hade beslutat att de skulle ge mig en födelsedagsmiddag. Så Rolf och Lena kom till Nynäshamn ett par dagar innan, vi skulle ju även göra annat än att äta, till exempel geocacha lite på ställen de inte hade varit förut. Vi var på Torö och en tur i Haga slottspark, vi hälsade dock inte på Victoria och Daniel, det verkade som de skulle ha något kallas. Men vi geocachde och fick en trevlig dag ut av det.

Ett kollage av bilder från vår geocaching på Torö

På dagen hade vi en mycket trevlig middag på en restaurant här i Nynäshamn, då det föll samman med att en närliggande restaurant hade jubileum, var vi ensamma gäster. En fördel för oss, men kanske inte så roligt för krögaren. Nå vi fick mycket god mat med ett gott vin till och gick efterföljande hem och drack the. Stort tack till Rolf och Lena för en mycket trevlig dag och kväll.

En överraskning och tur till Mariefred

I slutet på juni funderade jag på att jag ville ut att campa en sväng, men det var ett problem: Jag fick en lite obehaglig överraskning från Skatteverket. Lotte och jag hade fått fel information när vi blev pensionärer 2008, vi fick ju båda pension även från Danmark och den beskattas i Danmark, vi hade fått informationen från Skatteverket, att då den beskattas i Danmark skall den inte tas upp i deklarationen i Sverige. Det visade sig att detta var fel, så plötsligt hade jag en skatteskuld på 13.000. Skatteverket var så snälla att de bara ville ha det som avsåg 2022, men jag tycker det räckte mer än väl. Att det blev så mycket var ju bl.a. för att jag redan hade fått utbetalt min skatteåterbäring för 2022. Så goda råd var dyra, tack vara min svärdotters hjälp löste det sig. Men det betöd ju också at mina campingplaner fick ändras en aning, jag fick hålla mig inte så långt från Nynäshamn av hänsyn till drivmedels kostnaden. Semesterresan till Gotland i augusti hade jeg redan bokat och betalat färjebiljetten, så där var inget problem. Efter visst funderande kom jag fram till att det nog skulle bli Mariefred, det ligger inte så långt från Nynäshamn och campingplatsen verkade inte heller så dyr. Men det fanns andra alternativ som också var lockande, Mörkö och en camping i Roslagen Lotte och jag besökte när vi körde till Umeå på släktforskardagar för många år sedan. Det var även klart att det skulle vara i början på juli då jag var tvungen att resa till Köpenhamn för att besöka Borgerservice och fixa mitt inloggning på Danmarks elektroniska myndighets mail. Men mer om det senare.

Jag hade pratat lite med Rolf o Lena om mina funderingar, när jag så en dag ringde och berättade, att jag var lite fundersam om jag skulle strunta i det eller ej, sa Rolf att de hade bokat sig in på Mariefreds camping den kommande helgen, det skule ha varit en överraskning när jag kom till Mariefred, men nu var de tvungna att tala om för mig så jag inte avstod. Överraskning blev det ju i alla fall.

Det blev till att ringa Mariefred camping och boka en plats. Jag hade fått reda på var de hade bokat så jag ringde och bad att få platsen bredvid, det gick bra. Det var meningen vi skulle ha kommit dit nästan samtidigt, men jag hade missförstådd när färjan var inne, så jag kom en timmes tid senare. Då visade det sig att det inte var det enda missförståndet. På campingplatsen hade kommunikationen mellan personalen gått lite snett, så ”min” plats var uthyrd till en annan. Nå det löstes elegant utan problem, han hade också nyss kommit så det var inget problem för honom att flytta och jag baxade vagnen in bredvid Rolf och Lenas vagn.

Det blev mycket trevliga dagar i Mariefred, vi geocachade naturligtvis och tittade på Mariefred samt i parken runt Gripsholm Slott.

Gripsholm Slott, Rolf och Lena studerar en informations tavla.

Men vi promenerade naturligtvis även i själva Mariefred, där finns bl.a en liten smalspårig museums järnväg och en förnäm stationsbyggnad, och så hittade vi geocachar.

Ett kollage från Mariefred

Strax utanför Mariefred, på vägen ut till campingen, ligger en gammal kyrkoruin och naturligtvis ett par geocache, men det finns även något annat nämligen en bildsten som är inmurat i kyrkoruinen. Det mest konstiga är att bildstenen tydligen är från efter kristendommens införande då den innehåller ett kristet kors.

Kyrkoruinen utanför Mariefred och bildstenen som är inmurat i den.

Efter några härliga dagar gick färden hem igen, för Rolf och Lena till Gotland för min del till Nynäshamn och göra klart till resan till Köpenhamn. Även om det inte var sol varje dag hela dagen tyckte vi alla tre det var fina dagar vi fick i Mariefred.

Fram och åter till Köpenhamn på en dag.

Som jag skrev innan blev det problem med mina möjligheter att logga in på myndigheterna i Danmark, man har ändrat från det gamla systemet där man hade ett kort med engångs koder till ett nytt system liknande det vi har i Sverige med Bank ID, i Danmark är det dock staten som har skapat en ID lösning ”Mitt ID”. Nu skulle jag ha en sådan app i min telefon. Att få appen var inget problem, men att få den att fungera, eller rättare bli registrerat i systemet var problemet, mitt namn ställer till det då det innehåller en bokstav som inte finns i det danska alfabetet nämligen ü. Det kunde inte lösas per telefon, jag skulle personligen möta upp på ”Borgarservice” i Köpenhamn medförande ett giltigt pass, och visade det sig senaste skatteuppgörelse från Danmark. Om jag hade varit uppmärksam på det ett årstid innan, kunde det ha klarats med den gamla inloggningen, men det hade jag alltså inte. Jag hade inte förstådd att ”Nem ID” skulle gå i graven helt, bara att banken i Danmark slutade använda det.

Nå det blev alltså till att boka en resa till Köpenhamn TOR på en dag, det gick bra med X2000, även om jag fick byta tåg i Hässleholm på turen ned på grund av en brand i ett sockerbruk som låg nära järnvägen, men det gick bra det med. Väl framme i Köpenhamn var det till att sätta kursen mot Nyropsgade, som tur är vet jag ju var den ligger som gammal köpenhamnare. Naturligtvis blev det även lite bilder från Köpenhamn och jag ville även geocacha lite när jag nu var där.

Jag var i god tid inne på Stockholms C, det är man tvungen att vara när man skall med pendeltåget från Nynäshamn, i sommar var det förseningar och inställda tåg vart och vart annat ögonblick, så jag fick tid att ta ett par bilder innan avresan från Stockholm C.

Det berömda räcket i avgångshallen på Stockholm C och från plattformen när mitt tåg håller på att köra in.

Väl framme på Københavns Hovedbanegård, ju det heter det i Danmark inte Köpenhamn C, ville jag ha en bild på själva tåg hallen, en imponerande träd konstruktion som har stått i mer än 100 år.

Ett par av plattformarna och den förnäma trädkonstruktion över spåren.

Men sedan var det till att sätta fart mot Nyropsgade, jag hade en tid att passa och tågbytet i Hässleholm hade stulit några minuter av denna tid.

Nå jag kom fram till ”borgerservice” i tid och kom fram till en vänlig dam, sedan visade det sig att jag även skulle ha haft min senaste skatteuppgörelse med, det var det ingen som hade sagt, men som tur är kunde det lätt fixas på stället och jag kunde få mitt ”mitt ID” aktiverat såväl i appen i telefonen som en en lilla kodvisare, liknande dem man får från bankerna här i Sverige, jag har om appen skulle krångla. Sedan turen tillbaka till Hovedbanegården igen, nu havde jeg bedre tid så jag kunde turista lite och hitta ett par geocache jag hade laddat ned i min GPS.

En av dem låg vid denna sjö ”Sankt Jörgens Sjö” som jag har gått runt många gångar som barn, tidigare en del av Köpenhamns vattenreservoar.

Sankt Jörgens Sjö med Planetariet i vänster sida med det sneda taket

Den ser inte alls ut som i min barndom, nu är det promenadstigar runt den och en mängd vass i kanterna, en riktig oas för fåglarna och köpenhamnarna.

Köpenhamn innehåller många intressanta byggnader som till exempel denna som passande nog heter ”Buen”. Gatan var tidigare en av Köpenhamns mest befarade gator så man skulle lösa det med ett kontorshus, alltså byggde man det som ett valv över gatan, smidigt eller hur?

Buen över Väster Farimagsgade, en gång en av de mest befarade gatorna i Köpenhamn. Lägg märke till reklaman på facaden.

Men jag skulle ju hem till Nynäshamn igen och det betad att jag skulle till Hovedbanegården så jag vill avsluta detta reportage från resan till Köpenhamn med ett par bilder av två berömda byggnader nära Hovedbanegården. Arne Jakobsens SAS hotell från sextiotalet och hotell Astoria från tretiotalet.

Till vänster Hotell Astoria och Huvedbanegårdens avgångssida, till höger SAS hotellet ritat av Arne Jakobsen

Hotell Astoria ägdes ursprungligen av DSB, därav deras gamla symbol ”Vingehjulet” på taket. Arkitekten skulle bygga ett hotell, men det fick inte vara för brett då tomten var ganska smal mellan två gator, så han löste det med en smal bottenvåning och sedan kunde han breda ut sig på de övriga våningarna. SAS hotellet som man ser på den andra bilden är ritat av den berömda danska arkitekten Arne Jakobsen, inte bara själva hotellet ritade han men även möbler och annan inredning ritade han. När det byggdes på sextiotalet var det Danmarks högsta hotell.

Johanna på fotoexkursion i Lövhagen.

Mitt barnbarn Johanna sa för ett par år sedan att hon ville fotografera analogt, alltså med ett kamera som använde film, hon fick ett från min samling som hon kunde börja med, och senare hittade jag en nyare kamera, En Minolta Dynax 500 si som jag köpte till ett bra pris och hon fick. I juli ville hon gärna ha en tur med mig för att lära sig mer om fotografering, så hon kom ut med tåget och så körde vi en tur ut i Lövhagen och fotograferade, det var kanonväder så det var alla möjligheter för att det skulle bli bra. Hur hennes bilder blev vet jag inte, men jag fotade naturligtvis också så här är ett litet kollage av bilder på Johanna.

Johanna på Knappelskär i Lövhagen

Så gick den delen av sommaren, i augusti reste Corina och jag till Gotland med husvagnen för att besöka Rolf o Lena och njuta av lugnet, Corina kan springa lös på tomten och när vi är ute på promenad. Men mer om det kommer i nästa avsnitt av min blogg.